De zeven sacramenten van de katholieke Kerk
De rooms-katholieke Kerk is de grootste kerkgemeenschap ter wereld. Met meer dan een miljard gelovigen in alle continenten en zowat alle landen is ze overal verspreid. Na tweeduizend jaar geschiedenis zijn de overtuigingen en principes niet altijd even duidelijk meer. Het handelen van de Kerk ligt vast in de zeven sacramenten: doopsel, vormsel, eucharistie, wijding, huwelijk, biecht en ziekenzalving. Elk sacrament begeleidt de gelovige op zijn weg door het leven.
Inhoudsopgave
Wat is een sacrament?
Het woord sacrament komt van het Latijnse
sacramentum, dat eed of verplichting betekent. De vroege christenen geloofden namelijk dat deze zeven ceremonies in staat waren de gelovige te binden aan God en Zijn Kerk. Een sacrament bestaat uit twee grote delen: de vorm en de stof. Met de vorm bedoelt men de woorden die de bedienaar van het sacrament (meestal de priester) uitspreekt. Dan gaat het bijvoorbeeld over de woorden 'Ik doop u ...' De stof zijn de materiële elementen, bij het doopsel natuurlijk water.
De Catechismus van de katholieke Kerk beschrijft een sacrament als volgt:
De sacramenten zijn ‘krachten die uitgaan’ van het lichaam van Christus die altijd leeft en leven schenkt. Het zijn handelingen van de heilige Geest die werkzaam is in het lichaam dat de kerk is. Zij zijn ‘de meesterwerken van God’ in het Nieuwe en eeuwige Verbond.
Het doel van de sacramenten is dus genade schenken, genade die uiteindelijk van God komt. Ze zijn verbonden met het leven van alle mensen, en vinden daarom op belangrijke momenten als geboorte en dood, huwelijk en ziekte en volwassenwording plaats.
Zeven sacramenten
De zeven sacramenten worden traditioneel onderverdeeld in drie categorieën: de sacramenten van initiatie, de sacramenten van genezing en de sacramenten van gemeenschap.
Sacramenten van initiatie: doopsel, vormsel en eucharistie
Met het doopsel wordt een kind opgenomen in de katholieke Kerk. In navolging van de woorden van Jezus wordt het gedoopt in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De ouders, meter en peter beloven plechtig dat het kind een christelijk leven zal leiden. Met het vormsel bevestigt het kind deze belofte in eigen naam en krijgt het ook de kracht van de Heilige Geest. De opname of 'initiatie' in het christelijk geloof wordt elke week bevestigd in de eucharistie of Heilige Mis.
Sacramenten van genezing: ziekenzalving en biecht
Wie ziek is, heeft nood aan genezing. De ziekenzalving is bedoeld voor mensen die fysiek lijden. Met dit sacrament geeft men de zieke kracht. Ook geestelijk lijden wordt 'behandeld', namelijk in de biecht. Tijdens de biecht vertelt de gelovige zijn zonden, de zaken die hij verkeerd heeft gedaan, aan de priester. Deze legt hem een penitentie of straf op en geeft daarna de absolutie.
Sacramenten van gemeenschap: huwelijk en wijding
Mensen hebben nood aan gemeenschap, aan verbondenheid. De twee sacramenten van gemeenschap willen dit bieden. In het huwelijk verbinden de gelovige partners zich ertoe voor eeuwig samen te blijven, het sacrament van de wijding is bedoeld voor diakens, priesters en bisschoppen - mannen die zich ten dienste van de gemeenschap stellen.